BLOGI

Kirsikkatomaattien lempparileikit

Seikkailijaryhmä Kirsikkatomaattien kevään merkkisuorituksiin kuuluu jonkin julkaistavan tekstin kirjoittaminen yhdessä johtajien avustuksella, joten Kirsikkatomaatit kirjoittivat jutun erilaisista leikeistä ja peleistä, jotka ovat tärkeä osa kokouksia ja partioretkiä. Nyt Kirsikkatomaatit esittelevätkin lempparileikkinsä!

Kirsikkatomaattien TOP5 leikit ovat:

1. Hampurilaisleikki

2. Pimeäpiilonen

3. Mafioosa

4. Silmäniskumurhaaja

5. Mäkkärileikki

Hampurilaisleikki

Ryhmän suosikkileikiksi nousi reaktiokykyä vaativa Hampurilaisleikki. 

Hampurilaisleikki alkaa siten, että kaikki istuvat piirissä. Kun keskellä oleva huutaa ”HAMPURILAINEN”, piirissä olevat nousevat seisomaan. Sitten jäänyt pyörii ympäri ja piirissä seisovat yrittävät päästä istumaan ilman, että jäänyt näkee heidän istuutuvan. Jos keskellä oleva näkee, kun joku istuutuu, joutuu kiinni jäänyt keskelle. 

Kirsikkatomaattien mielestä leikki on paras, koska on samaan aikaan hauska ja jännittävä!

Pimeäpiilonen

Toisen sijan saavutti Pimeäpiilonen, jota ei olla ehditty vielä montaa kertaa kokouksissa leikkiä. 

Pimeäpiilosen säännöt ovat samat kuin tavallisessa piilosessa, mutta jäänyt etsii piiloutuneita pimeässä. Jäänyt poistuu huoneesta minuutiksi, jonka aikana pitää etsiä piilo ja valot sammutetaan, kun jäänyt aloittaa etsinnät. Kun jäänyt löytää jonkun, tulee hänen sanoa löytyneen nimi, jotta tiedetään varmasti kuka on jäänyt kiinni. Kun kaikki ovat löytyneet, etsijä vaihtuu. 

Pimeäpiilosesta erityisen hauskaa tekee pimeyden luoma tunnelma ja se, että sekä etsijän, että piiloutujan rooli on hauska.

Mafioosa

Kolmannelle sijalle kipuaa Mafioosa, joka on ollut myös Kirsikkatomaattien johtajien suosikkileikkejä heidän ollessa seikkailijoita. 

Ennen pelin aloittamista valitaan kaikkitietävä kertoja, joka ohjailee peliä kertomalla tarinaa. Pelaajat istuvat rinkiin silmät kiinni ja kertoja valitsee muiden tietämättä mafioosan, poliisin ja lääkärin koskettamalla näitä. Loput pelaajat ovat kyläläisiä.

Tarina alkaa niin, että kyläläiset menevät nukkumaan. Mafioosa avaa silmät ja herää ja murhaa jonkun osoittamalla tätä niin, että kertoja huomaa. Mafioosan mentyä nukkumaan poliisi herää ja saa epäillä yhtä kyläläistä osoittamalla tätä. Kertoja nyökkää tai pudistaa päätään riippuen osuiko poliisi oikeaan epäilyssään. Poliisi menee nukkumaan ja lääkäri herää ja parantaa jonkun osoittamalla tätä. Lääkäri voi parantaa itsensä kerran pelin aikana. Lääkärin jälkeen koko kylä herää ja kertoja ilmoittaa onko joku murhattu vai onnistuiko lääkäri tehtävässään. Jos joku on murhattu, kyläläiset epäilevät jotakuta osoittamalla tätä. Eniten ääniä saanut/saaneet joutuvat kyläläisten kuulusteluun, jossa heidän on keksittävä vastaukset kyläläisten esittämiin kysymyksiin liittyen edelliseen yöhön. Kun kysymykset on esitetty, kyläläiset äänestävät uskovatko he epäiltyä vai eivät. Jos kylä ei usko, epäilty karkoitetaan ja paljastetaan oliko hän mafioosa. Jos pelistä tippunut ei ollut mafioosa, peli jatkuu samalla tavalla, kunnes mafioosa löydetään tai kunnes mafioosa onnistuu murhaamaan koko kylän.  

Mafioosasta loistavan pelin tekee sen jännittävä tarina ja mahdollisuus muokata peliä uniikiksi pelaajien omilla luovilla tarinoilla.

Silmäniskumurhaaja

Kirsikkatomaattien kiinnostus salapoliiseihin ja mysteereihin näkyy myös seuraavassa leikissä, sillä neljännen sijan sai klassinen silmäniskumurhaaja.

Pelaajat asettuvat silmät kiinni rinkiin ja ulkopuolinen henkilö valitsee murhaajan piirtämällä rastin tämän selkään. Kun murhaaja on valittu, kaikki alkavat kävelemään ympäri tilaa ja katsovat toisiaan silmiin. Murhaaja pyrkii murhaamaan pelaajia iskemällä näille silmää. Jos uhri huomaa silmäniskun, hän jatkaa kävelyä kymmenen sekunnin ajan, kunnes kaatuu kuolleena maahan ja poistuu pelistä. Muut pelaajat saavat epäillä murhaajaa, mutta epäilyyn tarvitaan kaksi samaa mieltä olevaa pelaajaa. Jos pelaajat ovat oikeassa, murhaaja tippuu pelistä. Jos pelaajat ovat väärässä, putoavat molemmat pois pelistä ja peli jatkuu, kunnes murhaaja voittaa tai saadaan kiinni.

Mäkkärileikki

Viidennelle sijalle pääsi taukojumpaksi sopiva Mäkkärileikki. 

Mäkkärileikissä yksi sanoo vuorotellen sekaisin hampurilainen, ranskalaiset, pirtelö, limu ja tuplahamppari. Jokaiselle herkulle on oma liike, jonka loput pelaajat tekevät mahdollisimman nopeasti. Pelistä voidaan tiputtaa hitaimpia pelaajia, kunnes jäljelle jää voittaja tai pelata niin ettei kukaan putoa pois. Pelin edetessä liikkeitä sanotaan nopeammin, jotta peli vaikeutuisi. 

Liikkeet:

Hampurilainen – kaksi pelaajaa menee päällekkäin makaamaan

Ranskalainen – pelaaja seisoo ja nostaa kädet ylös

Pirtelö – pelaaja muodostaa käsivarsillaan ympyrän (”koripallon korin”) eteensä ja pyörii ympäri

Limu – pelaaja muodostaa samanlaisen ympyrän käsivarsillaan kuin pirtelössä, mutta pyörimisen sijaan pysytään paikoillaan ja sihistään kuin limsa.

Tuplahamppari – kolme pelaajaa menee päällekkäin makaamaan.

Kirsikkatomaattien mukaan Mäkkärileikissä parasta on se, että saa kilpailla kavereita vastaan ja pelin vaatima nopeus.

Tässä olivat Kirsikkatomaattien lempparileikit, joita onneksi on taas päästy leikkimään, kun koronarajoitukset  ovat hellittäneet. Tomaatit toivovat, että heidän vinkeistään on iloa muille ryhmille ja kuulisivat mielellään myös muiden viestityttöjen suosikkileikkejä!

Advertisement

Pääsiäispuput kierrätysmateriaaleista

Nämä suloiset pääsiäispuput antavat uuden elämän parittomille sukille. Puput valmistuvat käden käänteessä, sillä niitä ei tarvitse ommella tai liimata kasaan.

Partiopuput ovat aina valmiina!

Pupuja varten tarvitset:

 • parittomia sukkia
 • kangaspaloja
 • sakset
 • riisiä
 • kuminauhoja
 • tussi
 • (muita koristeita, kuten helmiä ja rusetteja ja liimaa niiden kiinnittämiseen)

Aloita kaatamalla sukkaan riisiä. Yhteen pupuun menee noin 2 dl riisiä. Riisi on helpompi kaataa sukkaan, jos sukan laittaa lasin sisälle.

Solmi sukka kiinni kuminauhalla niin, että riisinjyvät eivät pääse ulos sukasta.

Solmi kuminauhoilla pupulle pää ja töpöhäntä.

Leikkaa ylimääräinen sukanvarsi pois ja muotoile kaksi korvaa.

Jos kuminauhasi ovat erivärisiä kuin sukka, voit leikata suikaleita ylijääneestä sukasta ja solmia suikaleet kuminauhojen päälle.

Kuminauhat piiloutuvat kangassuikaleiden alle.

Leikkaa partiohuivia varten toisesta kangaspalasta kolmio, joka yltää kiertymään pupun kaulan ympärille. Rullaa kolmio partiohuiviksi ja solmi merimiessolmulla tai liimaa paikoilleen, jos solmiminen ei onnistu.

Piirrä tai liimaa pupulle kasvot ja koristele esimerkiksi rusetilla.

Partiopuput toivottavat hyvää pääsiäistä kaikille!

Me ollaan Ilvekset!

Ryhmän nimi: Ilvekset

Ikäkausi: Sudenpennut

Ikä: 8-9 vuotiaita

Jäsenten määrä: 12+2 johtajaa

Johtajat: Emppu ja Sumu, lisäksi Myyry ja Anu auttavat Ilveksiä

Onko ryhmällä omia tunnuksia? Meidän ryhmällä ei ole tunnuksia.

Lempileikit? Meidän lempparit ovat murhaaja ja majakka!

Kivoin tekeminen kokouksissa: Me ollaan tehty kokouksissa erilaisia hienoja näytelmiä. Lisäksi keitimme herkullista trangiakaakaota.

Partiotaito, jonka kaikki ryhmässä osaavat? Kaikki Ilvekset osaavat käyttää karttaa ja suunnistaa hyvin.

Toiminta, joka on jäänyt mieleen vuodelta 2021? Osallistuimme superhauskaan SuperSupeen viime keväänä. Myös puurojuhla oli kiva!

Me ollaan Kirsikkatomaatit!

Ryhmän nimi: Kirsikkatomaatit

Ikäkausi: Seikkailijat

Ikä: Kaikki täyttävät tänä vuonna 12.

Jäsenten määrä: 11+3 johtajaa

Johtajat: Pinja, Sanni ja Tuuli

Onko ryhmällä omia tunnuksia? Meillä on itsetehty viiri ja Kirsikkatomaattien huuto: ”Me olemme Kirsikkatomaatit, heitämme ilmoille kranaatit!”

Lempileikit? Erilaiset hipat ja pimeäpiilonen

Kivoin tekeminen kokouksissa? Askarteleminen ja nikkarointi, leikit ja ruoanlaitto ovat olleet kivointa kokouksissa. Kävimme myös ratkaisemassa mysteerin pakohuoneessa talvella.

Partiotaito, jonka kaikki ryhmässä osaavat? Osaamme kokata superhyvää retkiruokaa trangialla ja auttaa erilaisissa ensiaputilanteissa.

Toiminta, joka on jäänyt mieleen vuodelta 2021? Meidän oma kämppäretki, jonka aikana matkustimme maailman ympäri. Lisäksi viime kesän retki oli huippu! 🙂

Väsyneet, mutta iloiset Kirsikkatomaatit matkalla kotiin kämppäretkeltä.

Me ollaan Lentävät lampaat!

Ryhmän nimi: Lentävät lampaat

Ikäkausi: tarpojat

Ikä: Kaikki täyttävät 14 tänä vuonna

Jäsenten määrä: 5+2 johtajaa

Johtajat: Juulietta ja Rebekka

Onko ryhmällä omia tunnuksia? Meillä on oma viiri ja maskotti

Lempileikit? Minä rakastan sinua ja suklaaleikki

Kivoin tekeminen kokouksissa? Keinupolttopallon pelaaminen on hauskinta.

Partiotaito, jonka kaikki ryhmässä osaavat? Kaikki meidän ryhmästä osaavat tehdä erilaisia solmuja.

Toiminta, joka on jäänyt mieleen vuodelta 2021? Viime kesän kesäretki oli superkiva!

Me ollaan Sammakot!

Ryhmän nimi: Sammakot

Ikäkausi: seikkailijat

Ikä: me kaikki ollaan 10-vuotiaita

Jäsenten määrä: 4 + johtajat

Johtajat: Mona ja Inka

Onko ryhmällä omia tunnuksia? Meidän ryhmällä on oma hieno huuto ja Kurnu-niminen maskotti.

Lempileikit? Keinupersis ja kirkkis!

Kivoin tekeminen kokouksissa? Meidän mielestä kivointa on ollut suunnistaminen ja leikit.

Partiotaito, jonka kaikki ryhmässä osaavat? Kaikki osaavat pakata makuupussin itse ja koota trangian.

Toiminta, joka on jäänyt mieleen vuodelta 2021? Parhaiten mieleen on jäänyt meidän siirtymäretki! 🙂

Me ollaan Kilpparit!

Ryhmän nimi: Kilpparit

Ikäkausi: Seikkailijat

Ikä: Kaikki täyttävät tänä vuonna 11.

Jäsenten määrä: 9 +2 johtajaa

Johtajat: Iiris ja Karoliina

Onko ryhmällä omia tunnuksia? Kilppareiden oma huuto kuuluu seuraavanlaisesti: Hyvä kilpi! Hyvä konna! Hyvä kilpikonna! Lisäksi meillä on myös oma nimikkoleikki kilpparihippa. 

Lempileikit? Kiinalainen lohikäärme, eläinsokko ja kaikki erilaiset hipat.

Kivoin tekeminen kokouksissa? Lemppareita ovat ainakin leikit sekä partiotaitojen harjoitteleminen. Varsinkin ensiapu ja solmut ovat kivoja. Me tykätään myös alkupiireistä, koska niissä saa jutella ja kertoa kuulumisia. 

Partiotaito, jonka kaikki osaavat? Me osataan kokata trangialla hyvää retkiruokaa. Lisäksi kaikki tietävät, miten nenäverenvuoto tyrehdytetään. 

Toiminta, joka on jäänyt mieleen vuodelta 2021? Mieleen jäi erityisesti viime kevään vika kokous, jossa me tehtiin pannareita. Myös seikkailijoiden kevätretki oli mieleenpainuva!

Kilpparit Seurasaaressa

VT-KESÄHAASTE 2021

Tasan vuosi sitten päättyi kevään 2020 etäpartiokausi ja VT-haaste, jolla Viestitytöt voittivat Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Vuoden Viestintäteko 2020 -kilpailun digiviestintäteon kategorian. Hyvä me!

Voittajan valitsi PäPan viestintä -ja markkintointiryhmän jäsenistä koostunut raati. VT-haaste teki raatiin vaikutuksen mm. tehtävien ja viestinnän monipuolisuudella, selkeydellä, visuaalisesti miellyttävillä materiaaleilla sekä toimivalla logolla, joka erotti VT-haastesisällöt muusta kuvavirrasta.

Viestintätekopalkinnon ja VT-haasteen päättymisen vuosipäivän kunniaksi päätimme julkaista vielä yhden haasteen!

TEHTÄVÄ: KESÄBINGO (28.5.-12.8.)

 • VT-kesähaasteen suorittamiseen on aikaa koko kesäloma eli torstaihin 12.8. asti. Haasteeseen osallistujien kesken arvotaan kesäisen palkinnon voittaja! Alla osallistumisohjeet.
 • Tallenna alla oleva kuva bingoruudukosta puhelimeesi (tai ota screenshot).
 • Suorita kivoja kesäaktiviteetteja kesän aikana. Kun teet jonkun ruudukossa olevista asioista merkkaa kyseinen ruutu rastilla/emojilla.
 • Kun saat bingosuoran (eli 4 vierekkäistä ruutua joko pystyyn vaakaan tai diakonaalisti), lähetä kuva bingoruudukosta, johon on merkattu mitkä aktiviteetit olet tehnyt sekä kuvat sinusta (partiohuivi kaulassa) suorittamassa näitä neljää aktiviteettia!
 • Ota kuvat niin, että ne saa julkaista VT:n somessa. Lähetä kuvat Juulille whatsappissa (0440102607) heti bingosuoran saatuasi tai viimeistään 12.8. klo 23.59.
 • Arvonnan voittaja julkaistaan 13.8. noin klo 14.00 täällä VT:n blogissa ja VT:n somessa.
 • Jaa kuva halutessasi Instagram-tarinoissasi tägeillä @viestitytot ja #VTkesähaaste2021,  ja haasta samalla kaverit mukaan!

Me ollaan Kurkkumopot!

Perustiedot:
Ryhmän nimi: Kurkkumopot
Ikäkausi: Seikkailijat
Ikä: Ollaan melkein kaikki 11-vuotiaita (tänä vuonna 12v)
Jäsenten määrä: 11 + 3 aikuista
Johtajat: Saara, Juuli ja Jenny

Mistä ryhmän nimi tulee? Sudenpennuissa oltiin Delfiinit. Kun siirryttiin 1,5 vuotta sitten seikkailijoihin, niin nimiehdotuksia keksittiin ensin pienryhmissä ja lopuks niistä äänestettiin. Vaihtoehtoina oli ainakin Kurkkumopot ja Karhukopla.

Kivoin tekeminen kokouksissa? Kivaa on ainakin kuulla muiden tarinoita, erilaiset partiomuistot ja niiden kertominen muille, kaikki yllättävät kokousaiheet, oppiminen leikkien kautta (esim. ilmansuunnat) ja erikoisemmat leikit, joita ei koulussa olisi, kesäleirit ja retket, suunnistaminen ja vartioiden väliset kisat, askartelu ja piirtäminen, kaikki tietovisat ja näytelmät.

Lempileikit? Valonvartija (=itse keksitty myrskylyhtyleikki) on uus suosikki! Lisäksi Itämeri-leikki ja seuraa johtajaa.

Partiotaito, jonka kaikki ryhmässä osaa? Osataan tehdä trangialla hyvää ruokaa ja oma spesiaali on makaroonia ja kasvis-/lihapullia + tomaattikastiketta. Lisäks kaikki tietää ainakin merimiessolmun ja osataan varautua retkille. Nykyään osataan myös pääilmansuunnat, kun niitä on harjoiteltu niin paljon (huom. ruotsiksi osataan myös väli-ilmansuunnat).

Lempiretkiruoka? Ne mainitut makarooni ja tomaattikastike (tätä tehdään aina)! Lisäks se wokki, jota tehtiin Urbaanissa. Tein samaa ruokaa heti kotona uudestaan! Nuudelit ja tofu, jota syötiin sillon kämpällä. Kiljavalla syöty pasta jäi kans mieleen.

Ryhmän erityispiirteet? Me ollaan aina innokkaita ja meiningissä mukana, esim. suunnistuksessa. Meillä on hauskin nimi. Ollaan tosi puheliaita, ja tykätään kertoa tarinoita. Ollaan kilpailuhenkisiä ja otetaan kaikki tosissaan (ei liian tosissaan).

Toiminta, joka on jäänyt viime vuodelta mieleen? Ollaan perehdytty ilmastonmuutokseen (näytelmät), vesistöihin ja maatumiseen, tehty Kotikulmilla-haaste (Suomeen liittyvä kulttuurikysely ja Helsinki-tiedot jäi mieleen) ja ne kiusaamisen vastaiset näytelmät oli kans hauskoja.

Haastetaan kaikki muutkin Viestityttöjen ryhmät vastaamaan näihin kysymyksiin!

Teksti: Kurkkumopot-seikkailijajoukkue