BLOGI

KURKKUMOPOT ESITTÄYTYY!

Perustiedot:
Ryhmän nimi: Kurkkumopot
Ikäkausi: Seikkailijat
Ikä: Ollaan melkein kaikki 11-vuotiaita (tänä vuonna 12v)
Jäsenten määrä: 11 + 3 aikuista
Johtajat: Saara, Juuli ja Jenny

Mistä ryhmän nimi tulee? Sudenpennuissa oltiin Delfiinit. Kun siirryttiin 1,5 vuotta sitten seikkailijoihin, niin nimiehdotuksia keksittiin ensin pienryhmissä ja lopuks niistä äänestettiin. Vaihtoehtoina oli ainakin Kurkkumopot ja Karhukopla.

Kivoin tekeminen kokouksissa? Kivaa on ainakin kuulla muiden tarinoita, erilaiset partiomuistot ja niiden kertominen muille, kaikki yllättävät kokousaiheet, oppiminen leikkien kautta (esim. ilmansuunnat) ja erikoisemmat leikit, joita ei koulussa olisi, kesäleirit ja retket, suunnistaminen ja vartioiden väliset kisat, askartelu ja piirtäminen, kaikki tietovisat ja näytelmät.

Lempileikit? Valonvartija (=itse keksitty myrskylyhtyleikki) on uus suosikki! Lisäksi Itämeri-leikki ja seuraa johtajaa.

Partiotaito, jonka kaikki ryhmässä osaa? Osataan tehdä trangialla hyvää ruokaa ja oma spesiaali on makaroonia ja kasvis-/lihapullia + tomaattikastiketta. Lisäks kaikki tietää ainakin merimiessolmun ja osataan varautua retkille. Nykyään osataan myös pääilmansuunnat, kun niitä on harjoiteltu niin paljon (huom. ruotsiksi osataan myös väli-ilmansuunnat).

Lempiretkiruoka? Ne mainitut makarooni ja tomaattikastike (tätä tehdään aina)! Lisäks se wokki, jota tehtiin Urbaanissa. Tein samaa ruokaa heti kotona uudestaan! Nuudelit ja tofu, jota syötiin sillon kämpällä. Kiljavalla syöty pasta jäi kans mieleen.

Ryhmän erityispiirteet? Me ollaan aina innokkaita ja meiningissä mukana, esim. suunnistuksessa. Meillä on hauskin nimi. Ollaan tosi puheliaita, ja tykätään kertoa tarinoita. Ollaan kilpailuhenkisiä ja otetaan kaikki tosissaan (ei liian tosissaan).

Toiminta, joka on jäänyt viime vuodelta mieleen? Ollaan perehdytty ilmastonmuutokseen (näytelmät), vesistöihin ja maatumiseen, tehty Kotikulmilla-haaste (Suomeen liittyvä kulttuurikysely ja Helsinki-tiedot jäi mieleen) ja ne kiusaamisen vastaiset näytelmät oli kans hauskoja.

Haastetaan kaikki muutkin Viestityttöjen ryhmät vastaamaan näihin kysymyksiin!

Teksti: Kurkkumopot-seikkailijajoukkue

PARTIOLAISTEN ADVENTTIKALENTERIT

PARTIOLAISTEN ADVENTTIKALENTERIEN MYYNTI ON KÄYNNISSÄ!

Lippukuntamme hankkii loka-marraskuun aikana varoja myymällä partiolaisten adventtikalentereita. Partiolaisten adventtikalenterimyynnillä on pitkät ja ansiokkaat perinteet: adventtikalentereita on myyty vuodesta 1947 lähtien. Kalentereiden tuotto menee kokonaisuudessaan partiotoiminnan tukemiseen. Kalenterin myyntihinta on 10 €, josta Viestitytöt saa 4,50€. 

Kalenterin voi ostaa Meilahdessa liikkuvilta jäseniltämme! Jos lähikontakteissanne ei ole aktiivisia Viestityttöjä, tai asutte kauempana, on mahdollista tilata kalenteri myös postitettuna kotiin. Tämä tapahtuu adventtikalenterien nettikaupassa, josta ostettaessa lippukunnan osuus kilahtaa yhtälailla Viestitytöille:  https://www.adventtikalenteri.fi/osta/lippukunta/viestitytot-ry/ 

VT-HAASTE 2020 / TEHTÄVÄ 10 – VOITTAJA

TEHTÄVÄ 10 – VOITTAJA

Viimeisen haasteen lopussa lähetettiin terveisiä omille partiokavereille. Palkintoarvonnan voittajaksi selvisi Omppu Kurkkumopot-seikkailijajoukkueesta!

VT-HAASTE 2020 / TEHTÄVÄ 10

vt-haaste2020_musta_pitkä-01

TEHTÄVÄ 10: Paikannusrastit (18.-24.5.)

 • Tällä viikolla on luvassa viimeinen haaste! Tehtävässä lähdetään jälleen ulkoilemaan, kun vuorossa on viiden rastin Nomadi-suunnistus!
 • Näin käytät Nomadia: 
  • Lataa Nomadi-niminen sovellus puhelimeesi, mutta sinun ei tarvitse kirjautua/luoda tiliä
  • Avaa sovellus ja kirjoita yläreunassa olevaan hakukenttään “VThaaste2020” 
  • Valitse oikeasta alakulmasta yhteisösivu = community
  • Tämän jälkeen löydät VThaaste2020 -rastiradan listalta
  • Valitse VThaaste2020 -reitti ja näet kartalla ensimmäisen rastipaikan
  • Kun saavut rastipaikan kohdalle, sinulle avautuu sovellukseen rastitehtävä. Vastattuasi oikein kysymykseen, klikkaa itsesi takaisin kartalle ja näet seuraavan rastipaikan. 
  • Salli sovelluksen käyttää sijaintiasi, jotta saat rastit auki, ja suunnistuksen tukena voit seurata kartalta, missä menet.
 • Ota mukaasi: partiohuivi (kaulaan), älypuhelin (jossa on reilusti akkua, toimiva kamera ja Nomadi-sovellus ladattuna) sekä halutessa eväitä.
 • Reitin pituus on noin 1 km, ja viiden rastin kiertämiseen on hyvä varata aikaa n. 30-60 minuuttia. Sudenpennuille tämä on kiva haaste tehtäväksi yhdessä isosisaruksen tai vanhemman kanssa.
 • Haasteeseen osallistumiseksi kuvataan omalla puhelimella lyhyt video, johon saat ohjeet viimeiseltä rastilta. Lähetä video Anulle whatsappissa (0503814014) heti tehtävän tehtyäsi, mutta viimeistään sunnuntaihin klo 18.00 mennessä. Jaa video halutessasi somessa hashtageilla #VThaaste2020, #viestitytöt ja #partioscout, ja haasta samalla kaverit mukaan! Arvonnan voittaja julkaistaan sunnuntaina noin klo 20.00 täällä VT:n blogissa.
 • Lähettämällä videon keräät pisteitä omalle ryhmällesi, osallistut samalla viikoittaisen palkinnon arvontaan ja voit saada kevään lopussa itsellesi etäpartiomerkin (4 haastetta + 8 pika-aktiviteettia)! Muista, että haasteet ja pika-aktiviteetit tulee olla suoritettuna sunnuntaihin 24.5. mennessä, joten jos sinulla ei vielä ole neljää haastetta tehtynä, voi tehdä tämän tehtävän lisäksi tällä viikolla myös vanhoja haasteita. Näistä suorituksista ei enää voi voittaa arvontapalkintoa tai saada pisteitä omalle ryhmälle, mutta niiden teko oikeuttaa etäpartiomerkkiin.
 • Vinkki: Jos et ole vielä suorittanut yhtään pika-aktiviteettia, lataa lista aktiviteeteista tästä: https://viestitytot.files.wordpress.com/2020/05/pika-aktiviteetit1.pdf ja kuvaa haastereitin varrella keväänmerkkejä! Etäpartiomerkkiin tarvittavat 8 pika-aktiviteettia saat täyteen kuvaamalla listalta 8 kukkaa, hyönteistä tai lintua. Myös eväsretki lähimetsässä on yksi aktiviteeteista 🙂

vthaaste2020-somekuva10.2

 

VT-HAASTE 2020 / TEHTÄVÄ 9

vt-haaste2020_musta_pitkä-01

TEHTÄVÄ 9: Majoite (11.-17.5.)

 • Tällä viikolla telttaillaan! 
 • Pystytä teltta tai rakenna esimerkiksi lakanoiden, vilttien ja narun avulla maja olohuoneeseen, parvekkeelle tai mökin pihaan. Kaiva lopuksi esiin makuupussi ja -alusta sekä muut retkeilyvarusteesi, ja vietä yö retkitunnelmissa nukkumalla omassa majassasi! 
 • Harjoittele majan rakennuksen tai teltan pystytyksen lomassa myös telttasolmun tekoa (kuva- ja video-ohje alla). Telttasolmuksi kutsutaan puolipolvista tehtyä ketjua (ja sen päässä olevaa leivonpäätä), jonka avulla voi helposti kiristää tai löysentää telttanaruja. Kiristys tapahtuu luistattamalla puolipolven lenkkejä kiilasta poispäin. 
 • Ota haasteeseen osallistumiseksi valokuva itsestäsi (partiohuivi kaulassa) pystyttämäsi majoitteen kanssa. Ota kuva niin, että sen saa julkaista VT:n somessa. Lähetä kuva Anulle whatsappissa (0503814014) heti tehtävän tehtyäsi, mutta viimeistään sunnuntaihin klo 18.00 mennessä. Lähettämällä kuvan keräät pisteitä omalle ryhmällesi, voit saada kevään lopussa itsellesi etäpartiomerkin (4 haastetta + 8 pika-aktiviteettia) ja osallistut samalla viikoittaisen palkinnon arvontaan!
 • Jaa kuva halutessasi somessa hashtageilla #VThaaste2020, #viestitytöt ja #partioscout, ja haasta samalla kaverit mukaan! Arvonnan voittaja julkaistaan sunnuntaina noin klo 20.00 täällä VT:n blogissa.

telttasolmu-01

 

VT-HAASTE 2020 / TEHTÄVÄ 8

vt-haaste2020_musta_pitkä-01

TEHTÄVÄ 8: Hyönteishotelli (4.-10.5.)

 • Tällä viikolla nikkaroidaan monimuotoisen luonnon puolesta!
 • Etenkin ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ajavat hyönteiset aiempaa ahtaammalle, ja vähentävät samalla ötököiden luontaisia elinkoloja. Hyönteiset tekevät arvokasta työtä pölyttämällä ruokakasveja, joten me ihmiset saamme siis päivällispöydässä olla kiitollisia hyönteisten aherruksesta!
 • Jos hyönteisille ei löydy sopivia pesäpaikkoja, ne eivät pääse tekemään työtään. Onneksi pörriäiset viihtyvät mainiosti ihmisten rakentamissa keinopesissä eli hyönteishotelleissa! 
 • Tässä tehtävässä pääset tekemään oman hotellin vaikka kotipihan kulmalle tai mökkirantaan. Rakenna oma hyönteishotellisi alta löytyvien ohjeiden mukaan (maitotölkkimaja / luksuslaavu) tai etsi netistä ideoita omanlaiseesi hotelliin. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi täältä: https://hyonteishotellit.fi/ tai instagramista #hyönteishotellit2020
 • Haasteeseen osallistumiseksi ota valokuva itsestäsi partiohuivi kaulassa oman valmiin hyönteishotellisi kanssa. Ota kuva niin, että sen saa julkaista VT:n somessa. Lähetä kuva Anulle whatsappissa (050 3814014) heti tehtävän tehtyäsi, mutta viimeistään sunnuntaihin klo 18.00 mennessä. Lähettämällä kuvan keräät pisteitä omalle ryhmällesi, voit saada kevään lopussa itsellesi etäpartiomerkin (4 haastetta + 8 pika-aktiviteettia) ja osallistut samalla viikoittaisen palkinnon arvontaan!
 • Jaa kuva halutessasi somessa hashtageilla #VThaaste2020, #viestitytöt, #partioscout ja #hyönteishotellit2020, ja haasta samalla kaverit mukaan! Arvonnan voittaja julkaistaan sunnuntaina noin klo 20.00 täällä VT:n blogissa. 

OHJEET:

Maitotölkkimaja

Tarvitset:

 • tyhjän maitotölkin
 • kuivia koiranputkia ja/tai kuivia järviruokoja
 • sakset / mattoveitsen
 • narua / rautalankaa
 • puuliimaa (esim. Erikeeper) 
 • vihreää tai harmaata maalia / risuja hotellin naamioimiseen 

1. Kerää iso nippu kuivia järviruokoja ja/tai koiranputkia. Järviruokoja kasvaa runsaasti vesistöjen läheisyydessä esim. Pikku Huopalahden rannoilla. 

2. Leikkaa järviruo’ot/koiranputket poikki ensin ennen solmua ja sitten lähellä seuraavaa solmua. Solmulla tarkoitetaan kasvin varren taivekohtaa. 

3. Leikkaa maitopurkin yläreuna niin, että kaksi vierekkäistä sivua jää hieman pidemmiksi. Niistä tulee suojaava lippa keinopesän korsille.

4. Viimeistele korsien leikkaus, leikkaamalla ne suurinpiirtein maitopurkin lyhyemmän sivun pituisiksi, niin että toiseen päähän jää korren solmu ja toinen puoli avoimeksi putkiloksi. 

5. Levitä maitopurkin pohjalle kerros liimaa ja lado korret solmu edellä purkkiin. Odota liiman kuivumista.

6. Maalaa maitopurkin ulkopuoli vihreällä tai harmaalla maalilla, tai koristele se esimerkiksi risuilla, jotta se maastoutuu luontoon. Sido narua/rautalankaa purkin ympärille napakasti, korsia murskaamatta. Jätä naruun ylimääräiset pätkät kiinnitystä varten. 

7. Ripusta hotelli puutarhaan, lähimetsään tai mökin pihaan, pölytystä tarvitsevien kasvien yläpuolelle noin 1 – 1,5 metrin korkeuteen, niin että lippa suojaa sateelta ja hotellin ovensuu on aamuaurinkoa kohti. Ota hotelli talveksi varastoon ja palauta samaan paikkaan seuraavana keväänä!

8. Lisää oma hyönteishotellisi Yle Luonnon Pelasta pörriäiset -laskuriin: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/viisi-tapaa-pelastaa-porriainen-valitse-omasi-ja-merkkaa-tekosi


Luksuslaavu

Tarvitset:

 • lautaa
 • parrua
 • kuivia koiranputkia ja/tai kuivaa järviruokoa
 • ruuveja ja ruuvimeisselin
 • sakset / mattoveitsen
 • poran ja sahan

Käytä puuosiin mielellään koivua, sillä havupuut ovat pörriäisille liian pihkaisia.

Sahaa puusta 15 x 11 cm -kokoinen puuneliö. Poraa siihen kahden senttimetrin välein noin 10 cm syviä reikiä, joiden halkaisijat ovat 4, 6, 8 ja 10 mm. Älä poraa reikiä puuneliön läpi. Neliön voi myös kasata usemmasta laudanpätkästä. 

Sahaa pönttöön kaksi 25 x 15 cm -kokoista sivuseinää ja yksi saman kokoinen takaseinä sekä 20 x 15 cm -kokoinen katto.

Kiinnitä pönttökehikko ruuveilla puuneliöön. 

Leikkaa järviruo’ot ja koiranputket n. sivuseinän pituisiksi, niin että toiseen päähän jää solmu ja toinen pää jää avoimeksi putkiloksi. Täytä pöntön yläosa kuivuneilla korsilla. Korret voit myös sitoa yhteen narulla tai nippusiteillä. Näin voit helposti vaihtaa ne tarvittaessa.

Ruuvaa pöntön sivuseiniin kiinnityskoukut tai takaseinään kiinnitysvarsi. Ripusta asumus vaakasuoraan ja reiät suunnattuna aamuaurinkoa kohden noin 1 – 1,5 metrin korkeuteen kasvillisuuden yläpuolelle.

Lisää oma hyönteishotellisi Yle Luonnon Pelasta pörriäiset -laskuriin: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/viisi-tapaa-pelastaa-porriainen-valitse-omasi-ja-merkkaa-tekosi

Ota hotelli talveksi varastoon tai kiinnitä oviaukkoon suojalauta. Palauta hotelli seuraavana keväänä samalle paikalle tai poista suojalauta ilmojen lämmetessä.


Lähde: https://hyonteishotellit.fi