VT-HAASTE 2020 / TEHTÄVÄ 8

vt-haaste2020_musta_pitkä-01

TEHTÄVÄ 8: Hyönteishotelli (4.-10.5.)

 • Tällä viikolla nikkaroidaan monimuotoisen luonnon puolesta!
 • Etenkin ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ajavat hyönteiset aiempaa ahtaammalle, ja vähentävät samalla ötököiden luontaisia elinkoloja. Hyönteiset tekevät arvokasta työtä pölyttämällä ruokakasveja, joten me ihmiset saamme siis päivällispöydässä olla kiitollisia hyönteisten aherruksesta!
 • Jos hyönteisille ei löydy sopivia pesäpaikkoja, ne eivät pääse tekemään työtään. Onneksi pörriäiset viihtyvät mainiosti ihmisten rakentamissa keinopesissä eli hyönteishotelleissa! 
 • Tässä tehtävässä pääset tekemään oman hotellin vaikka kotipihan kulmalle tai mökkirantaan. Rakenna oma hyönteishotellisi alta löytyvien ohjeiden mukaan (maitotölkkimaja / luksuslaavu) tai etsi netistä ideoita omanlaiseesi hotelliin. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi täältä: https://hyonteishotellit.fi/ tai instagramista #hyönteishotellit2020
 • Haasteeseen osallistumiseksi ota valokuva itsestäsi partiohuivi kaulassa oman valmiin hyönteishotellisi kanssa. Ota kuva niin, että sen saa julkaista VT:n somessa. Lähetä kuva Anulle whatsappissa (050 3814014) heti tehtävän tehtyäsi, mutta viimeistään sunnuntaihin klo 18.00 mennessä. Lähettämällä kuvan keräät pisteitä omalle ryhmällesi, voit saada kevään lopussa itsellesi etäpartiomerkin (4 haastetta + 8 pika-aktiviteettia) ja osallistut samalla viikoittaisen palkinnon arvontaan!
 • Jaa kuva halutessasi somessa hashtageilla #VThaaste2020, #viestitytöt, #partioscout ja #hyönteishotellit2020, ja haasta samalla kaverit mukaan! Arvonnan voittaja julkaistaan sunnuntaina noin klo 20.00 täällä VT:n blogissa. 

OHJEET:

Maitotölkkimaja

Tarvitset:

 • tyhjän maitotölkin
 • kuivia koiranputkia ja/tai kuivia järviruokoja
 • sakset / mattoveitsen
 • narua / rautalankaa
 • puuliimaa (esim. Erikeeper) 
 • vihreää tai harmaata maalia / risuja hotellin naamioimiseen 

1. Kerää iso nippu kuivia järviruokoja ja/tai koiranputkia. Järviruokoja kasvaa runsaasti vesistöjen läheisyydessä esim. Pikku Huopalahden rannoilla. 

2. Leikkaa järviruo’ot/koiranputket poikki ensin ennen solmua ja sitten lähellä seuraavaa solmua. Solmulla tarkoitetaan kasvin varren taivekohtaa. 

3. Leikkaa maitopurkin yläreuna niin, että kaksi vierekkäistä sivua jää hieman pidemmiksi. Niistä tulee suojaava lippa keinopesän korsille.

4. Viimeistele korsien leikkaus, leikkaamalla ne suurinpiirtein maitopurkin lyhyemmän sivun pituisiksi, niin että toiseen päähän jää korren solmu ja toinen puoli avoimeksi putkiloksi. 

5. Levitä maitopurkin pohjalle kerros liimaa ja lado korret solmu edellä purkkiin. Odota liiman kuivumista.

6. Maalaa maitopurkin ulkopuoli vihreällä tai harmaalla maalilla, tai koristele se esimerkiksi risuilla, jotta se maastoutuu luontoon. Sido narua/rautalankaa purkin ympärille napakasti, korsia murskaamatta. Jätä naruun ylimääräiset pätkät kiinnitystä varten. 

7. Ripusta hotelli puutarhaan, lähimetsään tai mökin pihaan, pölytystä tarvitsevien kasvien yläpuolelle noin 1 – 1,5 metrin korkeuteen, niin että lippa suojaa sateelta ja hotellin ovensuu on aamuaurinkoa kohti. Ota hotelli talveksi varastoon ja palauta samaan paikkaan seuraavana keväänä!

8. Lisää oma hyönteishotellisi Yle Luonnon Pelasta pörriäiset -laskuriin: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/viisi-tapaa-pelastaa-porriainen-valitse-omasi-ja-merkkaa-tekosi


Luksuslaavu

Tarvitset:

 • lautaa
 • parrua
 • kuivia koiranputkia ja/tai kuivaa järviruokoa
 • ruuveja ja ruuvimeisselin
 • sakset / mattoveitsen
 • poran ja sahan

Käytä puuosiin mielellään koivua, sillä havupuut ovat pörriäisille liian pihkaisia.

Sahaa puusta 15 x 11 cm -kokoinen puuneliö. Poraa siihen kahden senttimetrin välein noin 10 cm syviä reikiä, joiden halkaisijat ovat 4, 6, 8 ja 10 mm. Älä poraa reikiä puuneliön läpi. Neliön voi myös kasata usemmasta laudanpätkästä. 

Sahaa pönttöön kaksi 25 x 15 cm -kokoista sivuseinää ja yksi saman kokoinen takaseinä sekä 20 x 15 cm -kokoinen katto.

Kiinnitä pönttökehikko ruuveilla puuneliöön. 

Leikkaa järviruo’ot ja koiranputket n. sivuseinän pituisiksi, niin että toiseen päähän jää solmu ja toinen pää jää avoimeksi putkiloksi. Täytä pöntön yläosa kuivuneilla korsilla. Korret voit myös sitoa yhteen narulla tai nippusiteillä. Näin voit helposti vaihtaa ne tarvittaessa.

Ruuvaa pöntön sivuseiniin kiinnityskoukut tai takaseinään kiinnitysvarsi. Ripusta asumus vaakasuoraan ja reiät suunnattuna aamuaurinkoa kohden noin 1 – 1,5 metrin korkeuteen kasvillisuuden yläpuolelle.

Lisää oma hyönteishotellisi Yle Luonnon Pelasta pörriäiset -laskuriin: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/viisi-tapaa-pelastaa-porriainen-valitse-omasi-ja-merkkaa-tekosi

Ota hotelli talveksi varastoon tai kiinnitä oviaukkoon suojalauta. Palauta hotelli seuraavana keväänä samalle paikalle tai poista suojalauta ilmojen lämmetessä.


Lähde: https://hyonteishotellit.fi

Advertisement

Tekijä: Viestitytöt ry.

Viestitytöt on Helsingin Meilahdessa toimiva aktiivinen tyttölippukunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: